Midwinterhoornblazers plaatsen bordje

Gepubliceerd op 15-05-2021 om 15:00 uur

Wie een streek, dorp of stad bezoekt, wil de lokale hoogtepunten aandoen. Wat daar zeker ook bij hoort, is het lokale immaterieel erfgoed, zoals plaatselijke ambachten, festiviteiten en sociale rituelen. Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland werkt sinds 2019 samen met erfgoedgemeenschappen aan het project 'Immaterieel Erfgoed Spotten', waarbij er bordjes met QR-codes door heel Nederland worden geplaatst. Wie zo'n QR-code scant met zijn mobiel, komt in een online omgeving met een korte kennismaking met het immaterieel erfgoed. Je kunt een filmpje bekijken, ziet wanneer het plaatsvindt, komt meer te weten over de achtergrond en de geschiedenis en krijgt een sfeerimpressie.

Ook het blazen op de midwinterhoorn hoort bij het immaterieel erfgoed en verdient de aandacht van de toevallige bezoeker. Zaterdag plaatsten leden van midwinterhoorngroep d'Olde Roop uit Zelhem een bordje bij kasteel De Kelder in Doetinchem. Bij dit kasteel en in de bossen er omheen starten de leden van d'Olde Roop traditiegetrouw het seizoen van het midwinterhoornblazen op de eerste zondag van de Advent. Logisch dat dus ook hier een bordje geplaatst moest worden.

Wie de QR-code op het rode bordje scant met de mobiel, krijgt een video en informatie over het blazen op de midwinterhoorn te zien en wordt gewezen op museum Smedekinck.

Midwinterhoorngroep d'Olde Roop uit Zelhem is een actieve groep blazers die ieder winterseizoen de klanken van de midwinterhoorn laten horen op diverse plekken in de regio.

Kijk ook op: https://www.immaterieelerfgoed.nl/nl/page/9063/midwinterhoorn-in-gelderland

Fotograaf: Arno Wolsink


Directe link:
Gebruik deze link om bijvoorbeeld een rechtstreekse link naar dit artikel te plaatsen op social media of om deze per e-mail te verzenden.